Min filosofi


Min filosofi!
Att jag fastnade för just Akademisk Ridkonst och det här sättet att rida och utbilda var att vem som helst kan göra det med vilken häst som helst och få resultat utefter just den hästens förutsättningar. Min ardenners piaff kommer aldrig se ut som en PRE:s  och han kommer aldrig få en lika svävande galopp som ett halvblod men han KAN göra det, på sitt sätt.


Dessutom tycker jag att tankesättet gör att du som ryttare verkligen förstår hur och varför man gör på ett visst sätt och man får ofta så mycket verktyg med sig hem ifrån en lektion så att man SJÄLV kan träna sin häst en längre tid utan att känna dig beroende av t en instruktör som talar om vad som händer under dig, det utvecklar dig och din känsla som ryttare och du och din häst blir ett team som förstår varandra.


I mina ögon är hästen är en levande och kännande individ som har tankar och känslor precis som du och jag, den hör på långt avstånd och känner en fluga på sin stora pälsklädda kropp, tar man vara på deras egenskaper och känslighet så kan man med små enkla medel komma jättelångt. Det är vårat ansvar att se till att dom mår bra och att dom får de bästa förutsättningarna som dom kan få. Stöter vi på problem under resans gång så kanske det är så att hästen inte förstår eller inte kan utföra det vi ber om. Då måste vi försöka komma på varför, och ett sätt att stärka upp det som gör det svårt att utföra övningen. Förstår den inte, då har vi helt enkelt inte förklarat tillräckligt bra. För att kunna förklara bra så måste VI ha en plan och för att ha en plan måste man ha kunskap.


Hästens kropp är inte alls till för att bära nått på sin långa svaga rygg och ha en massa extra vikt på sin framdel som bara fäster till resten av bålen med hjälp av muskler och ligament, men eftersom att vi ändå vill kunna rida på våra vänner måste vi försöka göra det bästa av situationen och istället lära dom att bära mer med sin bakdel, och det är för mig precis det som ridkonst handlar om, att få en stark självbärande häst och som också får spelrum att uttrycka sig.


Framförallt så är och har ridningen varit min hobby och fritid, men på senare år har jag fått äran att hjälpa flera av mina vänner och även andra nyfika hästägare med deras hästar, och jag har insett hur mycket det ger tillbaka och även utbildar mig själv då jag kan börja knyta  ”ihop min säck” och använda kunskaperna jag fått i både mina ridutbildningar och även utbildningarna inom hästens fysik och biomekanik då det går hand i hand.

Jag tycker det är fantastiskt roligt att kunna ge någon annan ett verktyg och sedan se att dom kan lyckas och komma vidare på sin resa, för det är precis det vi gör med våra hästar enligt mig, en lång resa där vägen är målet.

Jag har också förstått att det finns många där ute som inte vill åka långväga med sin häst och vara med på kurser med publik osv. så därför har det här företaget sakta men säkert vuxit fram, jag vill gärna att fler ska få möjligheten att kunna ta del av det här tankesättet oavsett ambition och utbildningsnivå.


Min önskan är nu att du, vem du än är och vilken häst du har, kanske har fått lite inspiration och kanske, vem vet, så ses vi i framtiden =)


"Who are you in the eye of your horse?"

Bent Branderup